Afkalf benodigdheden

Afkalf benodigdheden koeien

om het afkalven goed te laten verlopen. Alkalf benodigdheden zoals verlostouwtjes om het kalf uit de koe te kunnen trekken tijdens het afkalven.

Tips voor het afkalven

Hieronder enkele tips voor het afkalven van koeien.

 1. Als de koe bijna moet afkalven veranderen er een paar dingen aan de koe. De uier wordt groter en ...

Afkalf benodigdheden koeien

om het afkalven goed te laten verlopen. Alkalf benodigdheden zoals verlostouwtjes om het kalf uit de koe te kunnen trekken tijdens het afkalven.

Tips voor het afkalven

Hieronder enkele tips voor het afkalven van koeien.

 1. Als de koe bijna moet afkalven veranderen er een paar dingen aan de koe. De uier wordt groter en kan zelfs melk lekken. De banden van de koe rekken op. De vulva zal roder worden en meer opzetten. Het kan zelfs zo zijn dat er wat slijm uit de vulva komt.
 2. De ontsluitingsfase van een koe kan 6 tot 16 uren duren. De ontsluitingsfase houd in dat de baarmoedermond zich opent en dat de vliezen door deze opening gaan, waardoor het geboortekanaal oprekt.
 3. Hou rond het afkalven de koe in de gaten. Het gedrag van de koe verandert als het afkalven nabij is. De koe zal vaak gaan staan en liggen om zich voor te bereiden op het afkalven. Zorg er dus voor dat de koe een goed bed van stro heeft in het afkalfhok.
 4. Als de vliezen zijn gebroken begint het afkalven. Het afkalven bij koeien duurt meestal 3 tot 6 uren. Als de vliezen gebroken zijn en de pootjes van het kalf komen tevoorschijn is het belangrijk om te kijken of het kalf goed in het geboortekanaal ligt. De voorpoten en de kop moeten naar voren wijzen ( dus als eerste eruit komen ). Als het kalf goed ligt hoeft u op dit moment niet in te grijpen of te helpen. Als de kop van het kalt eruit komt dan moet het afkalven binnen een kwartier gebeurt zijn. U kunt helpen met verlostouwtjes, glijmiddel en een veeverlosser.

Tips voor na het afkalven

Na het afkalven dient u de koe en het kalf goed in de gaten te houden. Een goede nazorg na het afkalven zodat de koe beter opstart vermindert het risico op ( slepende ) melkziekte. Tips voor na het afkalven vindt u hieronder

 1. Zorg ervoor dat de koe voldoende water kan drinken na het afkalven. Bij voorkeur lauw / warm water.
 2. Hou in de gaten of de koe gaat staan. Als een koe na het afkalven gaat staan zal ze ook gaan eten. Als de koe voeding binnen krijgt zal het opstarten sneller gaan.
 3. Als de koe sloom is, koude oren heeft, een lage temperatuur heeft en een lage hartslag en niet wil gaan staan, heeft ze waarschijnlijk melkziekte. Dien een Calcium CA bolus toe of in erge gevallen een calcium magnesium infuus. U kunt er ook voor kiezen om een drench product zoals Calbal Plus drank of koedrank toe te dienen aan de koe
 4. Zorg ervoor dat de nageboorte los komt van de koe. Als dit niet gebeurt kunt u een nageboorte capsule inbrengen om te zorgen dat de nageboorte wel los komt.
 5. Zorg dat het kalf binnen enkele uren biest heeft gedronken. Als het kalf niet goed wil drinken kunt u het kalf de BI-PILL geven om de drinklust op te wekken
 6. Zorg voor een warme omgeving voor het kalf. Als de ruimte te koud is kunt u het beste een warmtelamp in het hok hangen
 7. In de winter is het aan te bevelen om het kalf een kalverdekje om te doen. Er zijn verschillende kalverdekjes te koop bij ons.

Ondanks alle afkalf benodigdheden voor het afkalven van koeien kan het voorkomen dat de geboorte niet vanzelf gaat en het u ook niet lukt om de bevalling goed te laten verlopen. Bij twijfel of als het afkalven te lang duurt is het van groot belang dat u de veearts belt. De kosten van de veearts wegen niet op tegen het verlies van het kalf of de koe.

Meer

Afkalf benodigdheden  Er zijn 103 producten

per pagina
Toont 1 - 30 van de 103 items
Toont 1 - 30 van de 103 items